2023. május 28.

oszod3

Látnivalók

2020. március 06. 0
reformatus templom2

Református templom:

Az eredeti templom 1788-ban épült, amely a mostaninál lényegesebb alacsonyabb, négyszögletes, náddal fedett, torony nélküli épület volt. Újjáépítésére 1845-47 között került sor, ekkor nyerte el mai formáját. Azóta többször felújították, de belső berendezésének nagy része még az eredeti.

templom1Római Katolikus templom:

Egy helyreállítás során előkerült falmaradványok arra utalnak, hogy középkori eredetű vagy középkori épület helyére épült. Mai formája a 18. században keletkezett, utolsó átalakítása 1891-95 között történt.

máriakáp máriakápolna

Mária Kápolna (Fürdőtelepi kápolna):

1935-ben épült, a Balatonőszödi Fürdőegyesület kezdeményezésére, Weichinger Károly tervei alapján. 2006 óta a Kápolna környéke ad otthont a Nagyboldogasszony-napi búcsúnak. A Kápolna elpusztult oltárképét - eredeti fényképfelvételek alapján - Szedleczky Rudolf ipar,- és festőművész rekonstruálta.

zstemető

Zsidó temető:

A Szabadság utca végén található, két részből áll. Az újabb kori az utcafronton, a feltételezhetően régebbi ettől hátrébb kb. 100-120 m-rel. Valószínűsíthető, hogy az Őszödön élő zsidó családokkal együtt néhány szemesi kereskedő család temetkezési helye is volt. Figyelemre méltó néhány 19. századi sírkő.

hősieml

Hősi emlékmű:

Az emlékmű a II. világháború áldozatainak állít emléket, Mihály Sándor helyi kőfaragó alkotása.

nagyimre

Nagy Imre szobor:

Kilár Imre Párizsban élő szobrászművész 1986-ban készült alkotása. 2002-ben adományozták tulajdonosai, Crespo - Lopez Margarita és férje Szakál Imre a Magyar Nemzetnek.

szentdonátSzent Donát emlékhely:

Szedleczky Rudolf iparművész alkotása a szőlőhegyen található. A szentet szőlőfürttel és lopóval ábrázoló dombormű környéke a helyszíne a nyári bormustrának.

bacchusÖreg - hegyi pihenő Bacchus szoborral:

2011. augusztus 20.-án avatták, kialakításának kezdeményezői a helyi szőlősgazdák voltak. A pihenő nevezetessége a tölgyfából faragott Bacchus szobor, Czigány Lajos helyi fafaragó alkotása.

tisztartóházTiszttartó ház:

A József Attila utcában található, a 19. században épült klasszicista stílusú épület. 1810 körül került a piaristák birtokába, ettől kezdve itt lakott a mindenkori uradalmi intéző. Jelenleg csak egy része lakott, állapota erősen leromlott.

Műemlék magtár:

a 18. század második felében épült barokk stílusban, állapota leromlott. Megközelíthető a József Attila utcáról.

Turul szobor:

A Faluház melletti park egyik dísze, Czigány Lajos helyi fafaragó alkotása.